Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzás helyett, avagy dohányzás helyettesítők

Dohányzás helyett, avagy dohányzás helyettesítők

Mikor az ember elszívja élete első doboz cigarettáját, nehezen hiszi el, hogy a dohányzásról való leszokás mekkora nehézségekkel jár. Az sem könnyít a helyzeten, hogy a dohányzás kellemetlen hatásai csak néhány éves cigarettázás után jelentkeznek. Szerencsére a dohányzás helyett ma már megannyi alternatíva áll rendelkezésre: némelyek segíthetnek a leszokás utáni pótcselekvés kiváltásában és magában a leszokásban is, míg vannak, melyek egyszerűen csak kevésbé ártalmas opciót nyújtanak a dohányzás helyett.

A cigarettáról, dohányzásról történő leszokás hosszú és rögös útján a legnehezebb pillanatokban, mikor az emberre leküzdhetetlenül tör rá a cigaretta utáni vágy, segíthet, ha kéznél van valami eszköz, ami pótolja a hiányt. A különböző eszközök és termékek segítségével a nikotinéhség fokozatosan csökkenthető, így a leszokás kevésbé járhat drasztikus tünetekkel: például hirtelen hízással, vagy ingerlékenységgel. A leszokás során, hogy ezeket elkerüljük, érdemes ügyelni a nikotin pótlására, folyamatos és fokozatos csökkentésére.

 

Dohányzás helyett, avagy dohányzás helyettesítők

A dohányzás függőséget von maga után, amitől megszabadulni egyáltalán nem egyszerű. A biológiai szükségleten, a nikotin pótlásán túl a legtöbbször szükség van olyan pótcselekvések beiktatására is, melyek enyhítik az orális fixációt, a berögzült rutinszerű cselekvéseket. (A legtöbben éppen ezért esznek, nassolnak többet a elszokás során, ami aztán gyors súlygyarapodáshoz vezethet.) Ilyen pótcselekvés lehet például, ha mindig tartunk magunknál egy palack ásványvizet, majd mikor ránk tör a cigaretta utáni sóvárgás, iszunk egy kortyot a vízből.
Cikkünkben most az üzletekben megvásárolható dohányzás helyettesítő, sok esetben leszokást támogató termékeket ismertetjük.

 

1.) Nikotinos rágógumi 

A cigaretta helyettesítésére az egyik legelterjedtebb termék a rágógumi, legyen szó nikotinmentes, vagy nikotinos változatokról. A nikotinos változatú speciálisabb termékek segítségével mérsékelhető a leszokással járó elvonási tünetek kialakulása, hiszen rágóval mérsékelt mennyiségű nikotin jut a szervezetbe. A nikotinos rágó használata közben a rágóban rejlő nikotin a rágás következtében lassan szabadul fel, majd a szájnyálkahártyán keresztül jut a véráramba. Azzal, hogy a rágózó milyen intenzitással rág, szabályozhatja, hogy a nikotin mikor, milyen mennyiségben jusson a szervezetébe. Nikotinos rágógumi gyógyszertárban és online webáruházak kínálatából is beszerezhető. 
 
 

2.) Nikotintapasz

A nikotintapasz ugyanazon az elven működik, mint a rágógumi. A tapasz fokozatosan juttatja a nikotint a szervezetbe. A különbség, hogy míg a rágógumi esetén, annak rágásával, vagy a rágás szüneteltetésével a felhasználó tudja adagolni a nikotin mennyiségét, addig a tapaszból a nikotin automatikusan, folyamatosan és egyenletesen szabadul fel. A rágógumi és a tapasz esetében is eltérő nikotintartalmú termékek közül lehet választani, annak megfelelően, hogy az illető mennyire erős dohányos, valamint, hogy éppen hol tart a leszokásban, egyre csökkenő koncentrátumú nikotinos terméket javasolt választani. 
Míg a rágógumi használatát általában az enyhébb, addig a nikotintapasz használatát jellemzően az erősebb dohányosoknak szokták ajánlani. A nikotintapasz a rágógumihoz hasonlóan gyógyszertárból és online webáruházakból egyaránt beszerezhető.

 

3.) Hevítőrúd 

A hevítőrúd a dohányzást hűen imitáló dohányzás helyettesítő, leszokásban segédkező eszköz. Az utóbbi években számos alternatív dohányzási eszköz került forgalomba: heets, e-cigaretta, iQOS készülékek stb. Ezekben az eszközökben a közös, hogy a dohányzást füstmentes alternatívával helyettesítik. A leszokás segítésében viszont, mivel többségük dohány és/vagy nikotintartalmú, kevésbé alkalmasak. 

Ezzel szemben a hevítőrudak olyan apró rudacskák, melyek hevítőkészülékkel használva a dohányzás élményét visszaadva, dohány, égéstermék és nikotin nélkül teszik könnyebbé a leszokást. A hevítőrudakban a dohányt különböző teafüvek helyettesítik, melyek különböző aromákkal társítva különböző ízekben teszik elérhetővé a termékeket. 

A hevítőrúd tökéletesen beilleszthető a leszokás folyamatába, hiszen a dohányzással együtt rutinná vált mozdulatsorokat hibátlanul képes imitálni. Abban az esetben pedig, ha a leszokni vágyó korábban az erős dohányosok bázisát erősítette, nikotintartalmú hevítőrudakkal a nikotin szokásos mennyiségű és módú adagolására is lehetőség van. A nikotintartalmú hevítőrudak mentes társaikhoz hasonlóan nem tartalmaznak dohányt, bennük a nikotint nikotinsó testesíti meg.
A hevítőrudak nem minősülnek dohányterméknek, ennek köszönhetően a dohányboltokon kívül akár webáruházak kínálatából is megvásárolhatók. 

A különböző dohányzás helyett alternatívát kínáló dohányzás helyettesítő termékek nem egyenlőek a teljes leszokással, pusztán elősegíthetik azt, megfelelő lépcsőfokként illeszthetők be a folyamatba. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan támogassák a leszokást arra van szükség, hogy az illető elkötelezze magát a kitűzött cél mellett.