Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzást leszoktató eszközök

Dohányzást leszoktató eszközök
A dohányzás egészségkárosító hatásai széles körben ismertek és bizonyítottak. A káros szenvedélytől azonban nem könnyű megszabadulni. Szerencsére napjainkban már egyre több leszokást segítő eszköz ismert, melyek megkönnyíthetik az erősebb dohányosok dolgát. 
Hogy melyek ezek a dohányzást leszoktató eszközök? 
Sorra vesszük őket!

A dohányzásról való leszokás sikeressége alapvetően két tényezőtől függ: 
1.) milyen erős a leszokni vágyó nikotinfüggősége
2.) mekkora az egyén elhatározása, motivációja és kitartása

 

Miért érdemes leszokni a dohányzásról? 

  • az utolsó szál dohánytermék után szinte hétről-hétre csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata
  • megszűnik a reggeli köhögés
  • javul a tüdőkapacitás és a fizikai erőnlét
  • javul az általános közérzet
  • javul az ízérzékelés, intenzívebben érezzük az ízeket
  • megszűnik a környezetre gyakorolt passzív dohányzás
  • szebbé válik a köröm, a haj és a bőr is


A leghatékonyabb leszokási mód, mikor az egyén kitűz maga elé egy napot, amikor is végleg leteszi a cigarettát. Célszerű ezt a, nevezzük úgy: STOP-napot olyan időszakra időzíteni, amikor a leszokni vágyó kevésbé találkozik azokkal a megszokott élethelyzetekkel, amelyekben jellemzően több cigarettát fogyasztott: ilyenek lehetnek a munkahelyi cigarettaszünetek, vagy a nyári fesztivál, buli időszak. Ideális lehet tehát például a téli szabadság, vagy a nyaralás időszaka. 

Bár ezzel a módszerrel lehet a legeredményesebben végigvinni a leszokást, ez egyben a legnehezebb módszer is. Egyrészt mert a berögzült szokások, a reggeli kávé mellé elfogyasztott cigaretta, a munkahelyi szünetek közösségteremtő teraszos közös dohányzásai olyan berögzült szokások, melyeket sokszor nehezebb leküzdeni mint magát a nikotin utáni sóvárgást. 
Másrészt az erősebb dohányosok esetében a hirtelen és drasztikus nikotinmegvonásnak erősebb, nem kívánt hatásai is lehetnek. Ezért esetükben a leszokás eredményesebb és jóval kíméletesebb lehet különböző dohányzást leszoktató eszközök alkalmazásával. Ha mégis úgy határoznának, hogy egyik napról a másikra tennék le a cigarettát és nem alkalmazunk nikotint pótló eszközöket, mindenképp érdemes háziorvossal egyeztetni előtte és a leszokás időszakában több alkalommal is háziorvosi kontrollon részt venni.


Dohányzást leszoktató eszközök

 

leszokás a cigiről

 

Gyógyszerek

Erős dohányosok esetében a leszokás gyógyszeres támogatást igényelhet. Azoknak lehet szükségük erre, akik több mint 10 éve dohányoznak és napi 1, vagy több mint 1 doboz cigarettát elszívnak. De erős dohányosnak számít az is, aki a reggeli ébredés után fél órán belül cigarettáért nyúl.
Az egyik leggyakrabban alkalmazott leszokást segítő gyógyszer a Vareniklin. A Vareniklin segít csökkenteni az elvonási tüneteket, valamint gátolja a nikotin kötődését az agyban a nikotinos receptorokhoz, ezáltal a gyakorlatban a nikotinos nem érzi majd a cigaretta elszívása után sem azt a megszokott kellemes érzést, amit a nikotinfüggőség nyújt számára.

 

Gyógyszermentes leszokást segítők

 

Nikotinpótló eszközök
 

A nikotinpótló eszközök ideálisak ártalomcsökkentésre, valamint támogathatják a fokozatos leszokást is. Használatukat a siker érdekében ajánlatos egyik napról a másikra bevezetni. Azaz érdemes esetükben is a korábban már említett módon kijelölni egy STOP-napot, amikor is a leszokni vágyó leteszi a dohánytartalmú termékeket és átáll a nikotinpótló eszközök alkalmazására. Lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy a nikotinpótlókkal kevesebb nikotint vigyen be a szervezetébe, mint amennyit korábban a dohánytermékekkel tette.

 

1.) Hevítőrudak

A hevítőrudak olyan dohánymentes termékek, melyek a dohányzást imitáló módon, visszaadják annak élményét, rituálé-szerű alkalmazási lehetőségét. A hevítőrudak a legjobban a népszerű heets termékekre hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy dohányt egyáltalán nem tartalmaznak. A termékekben dohány helyett tealevél található, melyhez sokszor nikotinsó társul. Így a szervezetbe a dohány használatának számos egészségkárosító hatása (több száz mérgező anyag) nélkül vihető be a csökkentett nikotinmennyiség. 
A hevítőrúd a leszokás folyamatába több szinten is bevonható: kezdetben a nikotinos termékek ártalomcsökkentő eszközként segíthetnek a dohány alapú termékek használatának felfüggesztésében. A későbbiekben pedig nikotinmentes hevítőrudakkal megszüntethető a nikotinbevitelt anélkül, hogy a rituálék, a berögzült szokások is egyik napról a másikra megszűnnének. Végezetül pedig a hevítőrudak elhagyásával lehet teljes és maximálisan sikeres a leszokás. 

 

dohányzást leszoktató eszközök - hevítőrudak

 

2.) Nikotinos tapasz

A nikotinos tapasz használata rendkívül egyszerű. elegendő a nap elején a bőrre felhelyezni a tapaszt, majd az 16 órán keresztül fokozatosan juttatja a szervezetbe a csökkentett mennyiségű nikotint, ezáltal mérsékelve a nikotin utáni sóvárgást. Annak megfelelően, hogy mennyire erős dohányos az illető, választhat különböző nikotintartalmú tapaszok közül. 

 

3.) Nikotinos rágógumi

A nikotinos rágógumi használatával, szemben a tapasszal, a leszokni vágyó maga kontrollálhatja, hogy mikor mennyi nikotint szeretne bevinni a szervezetébe. Így pontosan akkor tudja bevinni a csökkentett mennyiségű nikotint, mikor a legnagyobb a sóvárgás mértéke. A rágógumiból a nikotin a szájon és az ínyen át gyorsan felszívódik, így hatása hamar érezhető.

 

4.) Nikotinos spray és tabletta

A nikotinos spray és tabletta egyforma elven működik. Mindkettő szájon át alkalmazandó a nikotinelvonás tüneteinek enyhítésére. A spray és a tabletta is a cigarettához képest csökkentett mennyiségű nikotint tartalmaz, így segíthet a fokozatos leszokásban. 

 

Nikotinmentes eszközök

1.) Hevítőrudak

Bár fentebb, a nikotinos eszközöknél már említettük a hevítőrudakat, mivel nikotinmentes változatokban is elérhetők, így helyet érdemelnek a felsorolás ezen részén is. A nikotinmentes hevítőrudak úgy segítenek a leszokásban, hogy közben meghagyják a dohányzás szertartásossága okozta élményt. A nikotinmentes hevítőrudak dohány és nikotinmentesek, bennük tealevél és különböző aromák találhatók.


2.) Gyógynövényi termékek

Egyes gyógynövényi termékek, mint például az úgynevezett Kudzu gyökér kapszula, szintén segíthetnek leszámolni a nikotinfüggőséggel. A gyógynövényi termékek természetes növényi összetevőkkel segíthetnek a szervezet megtisztításában és a fokozhatják a szerotonin- és dopamintermelést, mellyel a nikotinmegvonás következtében létrejövő feszültség és rossz közérzet oldható lehet. 

 

A leszokáshoz segítséget kaphat az alábbi oldalakon is:
Országos Egészségfejlesztési Intézet: www.oefi.hu
Dohányzás Leszokás Támogatás Központ: www.dltk.hu