Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Heat-not-burn technológia

Heat-not-burn technológia
A "heat not burn" technológia forradalmasította a dohányzást, de mégis hogyan működik és miért is jó ez nekünk dohányosoknak?

A heat-not-burn technológia a dohány égetése helyett annak hevítésén alapul. A technológia lényege, hogy a speciális hevítő készülékbe helyezendő, cigarettához egyébként nagyon hasonló (ám annál valamivel kisebb) megjelenésű, dohánnyal töltött rudak elszívása során, mivel azok nem égnek, pusztán hevülnek, füst nélkül juttathatók be a hatóanyagok a szervezetbe. Ez a működési elv nagyon hasonlít a nikotintartalmú folyadékokat elpárologtató e-cigikhez. A különbség azonban, hogy míg az e-cigik használata során nikotin és egyéb sok esetben kérdéses összetételű folyadékokat vaporizál a készülék, addig a hevítőkészülékekkel, a heat-not-burn technológiával, valódi dohányleveleket tartalmazó rudacskákat lehet hevítve elszívni

A hevítőkészülékek 2 elemből állnak: egy hevítőegységből és egy töltőből. A hevítőegység része a hevítőpenge, mely biztosítja a bele helyezett pálcák hevítését.

heat not burn

 

A hevítés során a dohány nagyjából 350-400 fokra hevül, ami már elegendő ahhoz, hogy a rudacskák tartalma szívhatóvá váljon. Ezen a hőmérsékleten a dohányból nikotinpára szabadul fel, mely ugyan füstszerű, valójában nem több egy töményebb páránál. 

 


De miért is van ennek jelentősége? 


A WHO jelentései szerint ma a világon nagyjából 1 milliárd ember dohányzik, ebből Magyarország 2 millió dohányossal veszi ki a részét. A dohányzás káros hatásai ma már egyértelműen és jól bizonyíthatók. Azok például, akik nap-mint-nap tüdőrákban hunynak el, 85-90%-ban a dohányosok. 
A leszokás és az ártalomcsökkentés tehát minden kétséget kizárólag fontos, népegészségügyi kérdés. 

Az ideális helyzet nyilvánvalóan az lenne, ha mindenki, teljes mértékben leszokna a dohányzásról. Így annak az egyénre és környezetére vonatkozó káros hatásai egyaránt megszűnnének. 

A dohányzásról való leszokás azonban egyáltalán nem egyszerű. A dohányosoknak pusztán 8%-a tudja letenni a cigarettát, még akkor is, ha a leszokáshoz minden támogatást megkapnak: nikotinpótló termékeket, egészségügyi szakember támogatását, esetenként gyógyszeres kezelést.

Amennyiben a leszokás nem bizonyul opciónak, az esetek többségében pedig sajnos erről van szó, a relatív ártalomcsökkentés lehet az ideális megoldás. Hogy mit takar ez? Fontos tudni, hogy a dohányzás esetében a megbetegedések többsége nem a nikotinfogyasztás következménye, hanem a dohányfüst káros összetevőié: a nagymértékű kátrányé és szén-monoxidé, a ciánhidrogéné és társaiké. Ennek megfelelően minden olyan alternatív dohányzást helyettesítő termék, legyen az nikotinos, vagy nikotinmentes, segíthet csökkenteni a dohányzás káros következményeit, bizonyos mértékben csökkenthetik annak egészségkárosító hatását. 

 

És itt kanyarodhatunk vissza a Heat not burn technológiát alkalmazó megoldásokhoz, melyek, mivel nem égetik, pusztán hevítik a dohányt (vagy mint ahogyan azt mindjárt kifejtjük, a teafüvet) a dohányzás legkárosabb (a füstben található) melléktermékeitől mentesen teszik lehetővé a cigarettázást. 

A heat not burn technológiát alkalmazó termékek heets néven váltak ismertté. Létezik közöttük olyan termék, mely valódi dohányt tartalmaz, és olyan is, mely ennél még egy fokkal enyhít a szokás ártalmain, ezek nem mások, mint a hevítőrudak. 

A hevítőrúd a heat not burn technológiát alkalmazva működik, benne azonban a dohányt valamilyen teafű helyettesíti. A termékek között elérhetőek nikotinos (nikotinsót tartalmazó) és teljesen nikotinmentesek egyaránt. 
A hevítőrudak olyan a cigarettázók körében jól ismert márkák kínálatában is megtalálhatók, mint például a Healcier és a Genmist, de egyre népszerűbbek az olyan feltörekvő márkák, mint az Anita hevítőrudak

A dohányt tartalmazó heets-ek Magyarországon kizárólag Nemzeti Dohányboltokban vásárolhatók meg. Ezzel szemben a dohánymentes hevítőrudak, akár online, így többek között a mi webáruházunkban is megvásárolhatók. 

 

Sőt mi több... azt említettük már, hogy mivel a hevítőrudak nem minősülnek dohányterméknek így még különböző aromákban is elérhetőek? Nézz körbe webshopunkban és próbáld ki a dohányzás egészségesebb alternatíváját, kellemes kávé, ízletes áfonya, vagy különleges citrusos ízekben!