Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A passzív dohányzás veszélyei és káros hatásai

A passzív dohányzás veszélyei és káros hatásai

Mit is jelent a passzív dohányzás?

 

Volt idő, amikor a dohányzás szinte presztízs értékkel bírt, aztán divattá vált, majd szépen lassan bekúszott az emberek mindennapjaiba. Mostanra teljesen természetes, ha az ember mellett valaki rágyújt egy hosszasan füstölgő cigarettára. Jellegzetes szagát és füstjét a nem dohányzók is messziről felismerik, érzik és sajnálatos módon viselik ennek a függésnek a mellékhatásait. Mára tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a dohányzás (legyen az akár aktív vagy passzív) nagyban elősegíti számos betegség kialakulását, amelyet sok esetben a függőség megszűnésével sem lehet 100%-osan visszafordítani, orvosolni. Bizonyított tény, hogy a tartós passzív dohányzás hatásai legalább olyan komoly problémákat okozhatnak, mintha az egyébként cigarettát kézben sosem tartó személy maga gyújtana rá.

 

passzív dohányzás hatásai

 

Mi történik, ha az illető nem magam szívja el azt a cigarettát, hanem „csak” a füstjét lélegzi be? A legfontosabb kérdés természetesen itt is a mérték és a mennyiség. Nem mindegy, hogy egy-egy alkalommal fordul elő ilyen eset, vagy az illető kicsi gyermekkora óta él dohányfüstös környezetben és viseli a passzív dohányzás mellékhatásait. 

 

A cigarettákba füstszűrőket építenek, a dohányzók ezen keresztül szívják be az égés során füstbe kerülő anyagokat. A passzív dohányosok azonban, azok, akik a cigarettát szívó közelében tartózkodnak, mindenféle előzetes szűrés nélkül lélegzik be a levegővel az égés során keletkező káros anyagokat. 
A dohány és a papír égetésével a levegőbe került részecskék több mint 4000 kémiai anyagot tartalmaznak, melyből legalább 60 bizonyítottan rákkeltő hatással bír. Ennek eredményeként számos országban tiltott a nyilvános zárt térben (éttermekben, klubokban, stb.) való dohányzás, mint ahogy hazánkban sem megengedett 2012-óta.

 

 

A passzív dohányzás hatásai


A dohányzás káros hatásait aránylag hamar felismerték a kutatók, és mára már azt is tisztán látják, hogy a dohányzás hasonlóan veszélyes arra is, aki csak a dohányos mellett álldogálva lélegzi be a cigaretta füstjét.

A passzív dohányzás hatásai lassan, mondhatni alattomos módon mutatkoznak meg, hiszen ha következtében kialakul valamilyen probléma, az orvos kérdésére, az illető teljes joggal mondhatja el magáról, hogy nem dohányzik, így a tünetek mögött más okokat fognak keresni. Azonban mások dohányfüstjének a belélegzése épp oly káros, ha nem kétszer olyan káros a nem dohányzóra nézve, mint arra, aki azt gyújtotta. 


A kutatók számos vizsgálattal, tanulmánnyal alátámasztották, hogy a passzív dohányzás mellékhatásai számos területen megmutatkozhatnak. Ezek lehetnek apróbbak, kisebb kellemetlenségek, amiket akár mi magunk is tudunk orvosolni ideig-óráig.


A passzív dohányzás negatív hatásai lehetnek:

 • a dohányfüst okozhat szemirritációt, szemszárazságot
 • visszatérő orrvérzés, orrpanaszok
 • megnöveli a légúti megbetegedések számát
 • gyakoribb köhögés, torokfájás
 • rendszeres fejfájás, szédülés


Azonban ha csak a tüneteket kezeljük, attól a kiváltó ok megmarad, és a későbbiekben egy sokkal súlyosabb betegséggel is szembe találhatjuk magunkat. 


Hosszabb ideje fennálló, életvitelszerű passzív dohányzás hatásai lehetnek:

 • tüdőrák
 • szív- és érrendszeri panaszok
 • szívinfarktus 
 • érelmeszesedés
 • szívkoszorúér-betegség
 • stroke
 • vérrög képződés
 • érszűkület


Napjainkban egyre többen próbálnak tudatosan élni, gondolkodni, és ehhez az is hozzá tartozik, hogy tekintettel vagyunk a környezetünkre. A rohanó stresszes világunkban szükség van a saját igényeink figyelembevételére is, így jó megoldás lehet a dohányzás olyan alternatív formája, melyet például a hevítőrudak kínálnak.

A hevítőrudak használatával nem történik égés, a dohányt pedig tealevél váltja fel. Mindezeknek köszönhetően a hevítőrudak úgy adják vissza használójuknak a dohányzás élményét (akár nikotintartalommal is), hogy közben mentesülnek a dohány rákkeltő hatásaitól és nem valósul meg passzív dohányzás sem.